Opa…renčanje, grizenje in kaj je to kliker?

Opa…renčanje, grizenje in kaj je to kliker?

Torek, 9.6.2020, dan 2

Danes sem doživela prvo »mini vstajo«, če se lahko tako izrazim.😠 Po ponovno precej slabo prespani noči, jutranjemu grizenju in skakanju sva odšla na sprehod. Conor kot verjetno vsi pasji mladički njegove starosti, pobere in dostikrat tudi poje vsa kar mu pride na pot. Žal sem prepočasi odreagirala, ko se je spravil na kompost kurjega dreka pod mlado jablano😏. Ko sem ga po nekaj trenutkih potegnila vstran se je sprva precej zbunil, ampak mu zaradi povodca ni preostalo drugega, kot da je šel za menoj. Ko sem ga čez 5min izpustila iz povodca, je mojo dobroto »izkoristil« in črta do komposta. Pritekla sem za njim, mu strogo rekla »fuj« in dobila klofuto – renčanje + grizenje. Priznam, prvi delček sekunde sem bila presenečena, vendar se nisem dala in sem ga potegnila za kožo okoli vratu, zacvilil je in spet zarenčal, tokrat še bolj, jaz pa (ne vprašajte kako sem se tokrat počutila😥), spet nazaj za kožo. Spet je zacvilil, nakar sem ga objela, ga umirila in ga odnesla vstran na cesto. Preostali del sprehoda je minil mirno. Ogromno sva se preigrala, se učila njegovo ime, spoznala sva se pa tudi s klikerjem. Vam povem odzivi psa nanj so fantastični.

Skratka naj najprej razložim kaj je kliker, saj predvidevam, da nisem edina, ki do pred kratkim ni poznala te mini »klikajoče« napravice. Gre za majhno, izredno enostavno stvar oz. napravo, ki ob stisku v dlani »klikne«. Vsakič, ko pes naredi kaj od njega želimo (npr. ob klicu »Conor« me on pogleda) kliknemo + izrečemo potrditveno besedo npr. »yes« + mu damo priboljšek. S tem bo pes povezal klik z nagrado oz. »ko nekaj naredi (kar mi želimo) in sliši klik, da za tem sledi nagrada«. Verjetno bi kakšen kinolog vse skupaj bolj strokovno razložil, vseeno upam, da je moja razlaga razumljiva😉. Seveda ne smem pozabiti, da moramo psu sprva »predstaviti« kliker, da bo razumel zakaj sploh klikamo.

Jaz sem Conorju kliker predstavila skozi učenje njegovega imena. Ko me je pes pogledal, sem rekla Conor + kliknila + »yes« + nagrada. To sem ponovila parkrat. Nato sem ga začela klicati po imenu in vsakič, ko me je pogledal klik + «yes« + nagrada.

Rezultat je res odličen. 👍 Kliker je res super stvar, bova jutri začela kar z vajo sedi.

Morda še par besed na temo spoznavanja okolice, drugih ljudi in psov. Seveda je Conor v naši vasi glavna atrakcija. Videt ga želijo vsi, božat tudi, spoznavat bi se mogel s sosedovimi psi itd. Tukaj sva s Primožem izredno stroga. Pes je praktično še dojenček in zaenkrat nima kaj spoznavat drugih psov, saj nikoli ne veš kako bo slednji odreagiral. Bog ne daj, da ga ugrizne in takoj je tukaj slaba izkušnja. 😨Hudič je najin pogled na pasjo vzgojo dopovedat najinim bližnjim, ki znajo biti pametni kot hudič. Ljudje enostavno ne razumejo, da se je vzgoja psa z leti spremenila, sploh pa da imava s Primožem s Conorjem velike načrte. 😎

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja