Gospodič je začel izgubljat zobke

Gospodič je začel izgubljat zobke

Ponedeljek, 10.8.2020, dan 63

Pa smo dočakali naslednje poglavje pri najini vzgoji mlade »maline«😆. Oz. bolje rečeno, prvi od dveh ključnih prelomnih trenutkov psa na poti do odrasle dobe. Drugi je namreč puberteta, ki se začne nekje med 5 in 6 mesecem starosti.

Že prejšnji teden sem pri rednem dnevnem pregledu psa (v primeru, če ima kakšnega klopa) opazila, da se zgornji zobje oz. sekalci majajo. »Pismo ni to malce hitro«, sem si mislila takrat, ker sem od bog ve kod imela v glavi informacijo, da začno psi zobe zgubljati šele pri 5ih mesecih🙈. Zakopala sem se v iskanje informacij po internetu in odkrila zanimivo stran (pasji-horizont.net), kjer sem našla vse odgovore na svoja vprašanja.

👉🏼 Torej kot rečeno naj bi psu začeli zobje, natančneje sekalci izpadati že celo pri 3eh mesecih in bi mu naj do okvirno 7ega meseca zraslo 42 stalnih zob.

In res, danes med »šarjenjem« po Conorju, zagledam »luknjo« pri zgornjih sekalcih. »Ja pa bogi revež, si škrbast«, 😆mu v napol smejočem glasu toplo rečem in ga med tem pobožam po glavi. Pes se zgolj stisne k meni in mi potrpežljivo pusti, da pregledam zobovje in seveda naredim »fotko« za najin blog😊. Po natančnem pregledu zob opazim, da mora mladenič že kar nekaj časa »menjevati« zobe, saj so zgornji sekalci že vsi stalni.

❗ Naj na tem mestu opozorim, da je potrebo v obdobju, ko pasji mladič menjava zobe izrazito paziti, kako se igramo z njim – da nismo pregrobi. Zgodilo bi se lahko, da bi psu z grobo igro, zobke izpulili oz. izdrli, kar bi bilo zanj precej boleče. Prav tako bi se lahko zgodilo, da bi se mu igra v bodoče celo zamerila. Okej…če imate psa, ki res naravnost obožuje igranje…verjetnost ni velika, pa vendar, dajmo biti vseeno previdni ❗

Zanimivo, da pri Conorju nisva opazila neke spremembe v vedenju med njegovo menjavo zob🙄. Slednja naj bi bila za psa neprijetna in na trenutke celo srbeča ali boleča. Okej, ne rečem, da malce več grize kot običajno, ampak grize zgolj igrače. Še vedno se lahko pohvaliva, da nama ni uničil praktično ničesar, no vsaj ne omembe vrednega (če pozabimo na par »malenkosti« na dopustu😇) in kot vse kaže bo tako ostalo tudi po menjavi zob 😉…no upam, da ga sedaj nisem prehitro pohvalila…haha 😊.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja