Hoja na popuščenem povodcu se počasi »jasni«

Hoja na popuščenem povodcu se počasi »jasni«

Petek, 11.9.2020, dan 95

Še malo pa bo najin mladenič izgubil vse mlečne zobe. Če se ne motim, navsezadnje nisem ravno ekspert za pasje zobovje….mora izgubiti samo še zgornji levi podočnik in prva stopnička na poti v odraslo dobo bo »osvojena« 😁. Tudi drugi stopnički, beri puberteti se počasi, a vztrajno bližamo…ampak o tem kdaj drugič 😆. Če ne prej, ko se bo začelo dogajati 😇.

Skratka glede na izredno majajoče stanje zgornjega levega podočnika, je verjetno vprašanje dneva, če ne celo ur, kdaj bo tudi slednji zapustil Conorjev gobec in za seboj pustil, če gre soditi po situaciji izpred par dni…izredno krvavo sled.

Par dni nazaj, sva se namreč s Conorjem kot običajno igrala na zelenici pred hišo…igrala sva se z igračo iz blaga, kjer pes grize, jaz pa vlečem. Čeprav sem glede na situacijo z zobmi izredno pazila kako močno mu držim in vlečem igračo, je v trenutku, ko je zgornji desni podočnik popustil in izpadel, izgledalo kot na bojišču 😆🙈. Igrača cela krvava, moje roke krvave in pes okoli gobca krvav. »Hudiča, to pa ne izgleda tako nedolžno«, sem pomislila, ko sem se stegnila proti njegovemu gobcu, da bi preverila, ali je res zgolj izdrt zob odgovoren za takšno »krvoločno« stanje 😳. Pes na drugi strani se je obnašal, kot da se ni nič zgodilo, še naprej je kot zmešan grizel igračo in me gledal, češ »Kaj je? Je kaj narobe?« 😆. Pač to je Conor….

Se mi zdi, da vse kaj vem o psih, vse kar sem se naučila, prebrala v zadnjih mesecih (pa ok, daaaleč od tega, da res dosti vem, še vedno se imam za popolnega zelenca v pasjem svetu😇), je pri Conorju dostikrat čisto drugače. Koliko so me opozarjali, »jaaa…boš videla, ko bo začel izgubljat zobe, koliko bo to grizenja…«  

👉🏼 Conor? Nobenega grizenja.

👉🏼 Uničil? Nič, še igrač ni kaj bolj zgrizel kot običajno 🙈.

Potem, še eno dejstvo okoli zob. »…Pazi kako se igraš z njim, ker izpadanje zob, bojda psa boli…« Aja? Resno? Parkrat se je zgodilo, da mu je med igro izpadel kakšen zob. Conor? Spet nič 🙈.

Verjetno je tudi pri psih, podobno kot pri ljudeh. Vsak je drugačen, vsak je bolj ali manj občutljiv. In ni nujno, da če nekaj deluje pri enem psu, bo tudi pri drugem. 😉

Moram pa danes omeniti še en, vsaj za moje pojme, skoraj najbolj pomemben aspekt, ko je govora o šolanju oz. vzgoji psa. Hoja na popuščenem povodcu. Če nas redno spremljate veste, da so se z odraščanjem Conorja tudi stopnjevale »težave« pri hoji na povodcu, saj je pes vohal in posledično noro vlekel. 😑

Odkar sva začela načrtno 1-2x tedensko hoditi v mesto (Koper, Sežena), kjer se zgolj sprehajamo (brez cilja), so se stvari precej izboljšale. Ne morem še trditi, da hodi pes na povodcu sproščeno in brez vlečenja, se pa definitivno vidi razlika iz tedna v teden.

Za vse, ki imate s tem težave, vam morda nekaj najinih izkušenj s Primožem in ugotovitev pride prav in sicer:

👉🏼 Ko greste v mesto z namenom, da psa navadite na urbano okolje, pojdite zgolj s tem namenom in ne, da greste denimo postoriti še 101 opravek.

👉🏼 Če se običajno sprehajate s partnerjem in se z njim pogovarjate, se tokrat osredotočite zgolj na psa. V najinem primeru, tisti, ki ne vodi psa, hodi par metrov zadaj.

👉🏼 Bodite potrpežljivi. Ne vlecite agresivno za povodec, če pes vleče. Vsakič, ko popusti, ga pohvalite (mu dajte priboljšek, ali pa zgolj iskrena pohvala in hoja naprej). Naj bo fokusiran na vas in ne na okolico.

👉🏼 S partnerjem se dogovorita koliko časa in kje bo trajalo sprehajanje. Naj tisti, ki psa ne vodi, opazuje celotno dogajanje in vodniku kasneje pove morebitne napake, ki jih slednji počne.

👉🏼 Navadite psa, da se vstavi in usede preden greste čez cesto, ali čez prehod za pešce.

👉🏼 Sploh pa začnite postopoma in počasi, pojdite najprej 300, 400 metrov počasi skozi mesto in nato stopnjujte do več.

Odkar se s Primožem drživa teh »pravil«, se je Conorjeva hoja na povodcu res izboljšala. Prej je denimo res noro vlekel, saj je imel pozornost na 101 stvari. Odkar, pa se je najina pozornost osredotočila zgolj nanj, nama pes pozornost vrača. Običajno trajajo takšni sprehodi 15-20 min, nato gremo na pijačo v bližnji bar, kjer sva v središču pozornosti nato midva in ne pes 😇.

O tem kako psa naučiti vzornega vedenja v gostilni oz. baru pa kdaj drugič 😉.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja