Trening »višje« poslušnosti in kočno zadnja pošiljka materiala

Trening »višje« poslušnosti in kočno zadnja pošiljka materiala

Četrtek, 17.12.2020, dan 192

Včeraj zvečer še preden sva uspela dokončno spakirati vse zahvalne paketke sva imela video klic z našo pasjo (za zdaj še)  online trenerko Brino, kjer je prvič pokomentirala prvi teden treninga. Čeprav imam sama za zdaj precej mešane občutke, pa ne ker bi bilo kaj narobe z učnim procesom, nasprotno Brina je res top shit…ampak na trenutke mi res manjka nekdo, ki bi mi znal na licu mesta povedat, ali delam vse prav 😉….no, navkljub mojim čudnim občutkom, nas je Brina kar pohvalila. Ok…seveda je nekaj napak, toda v grobem, se mi je zdela zadovoljna.

In logično sem danes kar komaj čakala, da se »oborožena z novimi napotki« s Conorjem lotiva treninga vaj »višje poslušnosti«, ki jih delamo pod taktirko pasje šole Šavs. Morda se sprašujete kaj delamo? Za začetek naj omenim, da smo začeli popolnoma znova. Okej to ne pomeni, da smo vse vaje, ki jih je Conor do sedaj obvladal pozabili in jih dali na stranski tir…ne…zgolj izvajamo jih ločeno.

Pri treningu »višje poslušnosti« gre za detajle in popolnost izvedenih vaj. Od psa se pričakuje takojšnja izvedba ukaza in da je ta popolna. No…to je cilj…da se razumemo 😆. Mi smo sedaj nekje v prvem nadstropju Empire State Building-a😂….Imamo še kar nekaj poti do tja. Trenutno se vaje učimo s pomočjo luringa (pes sledi roki, v kateri imaš hrano). Učimo pa se za zdaj sedi, prostor in prehod iz sedi v stoj.

Haha…verjetno se kdo zdaj sprašuje, če se zezam? Okej…in to je težko? Ehm…morate nekaj vedet, eno je, da pes zna sedi oz. prostor (platz po naše), drugo pa, da to naredi v sekundi in to popolnoma pravilno. Vedno. Jap….vedno. Sej Conor obvlada ogromno ukazov, ampak, res redko se zgodi, da ko mu ukažem »platz«, da ga naredi v sekundi. Traja….včasih par sekund, včasih je res takoj, ampak traja. In tukaj je razlika….

Morate vedet, da »sedi«, »prostor« in ostale vaje, ki se jih učimo ter se jih bomo še učili, se bodo uporabljale večinoma na »trening placu«. Doma bomo še naprej uporabljali že naučene ukaze za sedi. Psa se lahko nauči, da pozna več ukazov za eno in isto stvar? Jap…res je. Tudi sama tega dolgo nisem vedela.

In veste zakaj je to izjemno praktično? Zato, da ti drugi ljudje psa ne »pokvarijo«. Verjetno so vam znani prizori, ko vas kdo od sorodnikov povpraša po ukazu za prostor. Poveste »platz«, potem pa se psu derejo »platz«, »platz«, »platz« in pes se jih v tretje usmili in ga naredi. No….s tem se psa »kvari«. 

Trening “višje poslušnosti”

Skratka…sedaj se učimo izvajat vaje brez povelja, zgolj z nakazom (luringom), čez čas bomo dodali povelje, ki bo (da..prav ste ugotovili) novo in »javnosti« nepoznano. Ja…dejansko bomo imeli mi trije, Primož, Conor in jaz skrivni jezik, ki ga bomo razumeli zgolj mi…😂..haha..hecam se.

Trening s Conorjem se je mi je zdel danes malce boljši, vsaj iz vidika mojih občutkov. Se mi zdi, da se pes resnično zelo hitro uči. Sem že prav radovedna kakšne vaje sledijo naslednji teden…

Sva pa popoldne končno dobila tako nestrpno pričakovano pošiljko »gurtn« iz katerih bodo testne ovratnice in povodci. Nad prejetim materialom sva res navdušena, sploh jaz, saj so barve lepe in malce bolj »človeške«. Glede nato, da sva do sedaj po večini izbirala material, ki se ga uporablja večinoma v vojski (zaradi kvalitete in trdnosti)….so bile barve bolj »za ubit«, torej mrke🙈.

»Pia treba se je zmenit kakšne barvne kombinacije bova dala dobavitelju v izdelavo«, me je spomnil Primož med tem, ko sem proučevala kvaliteto bodočih pasjih ovratnic. »Pismo samo res, v soboto greva lahko sedaj k njemu, ali?«, sem mu odgovorila navdušeno. Vzela sem svoj rokovnik in poiskala seznam bodočih testirancev. Skupaj s Primožem sva nato določila za vsakega testiranca svojo barvno kombinacijo ovratnice, povodca in pasjih pripomočkov za trening.

Koliko barvnih opcij bova ponudila kasneje, ko bodo izdelki na prodaj, še ne veva. Razmišljava celo, da narediva tri, štiri barvne opcije pripomočkov za trening in vam dava na glasovanje, da vi izberete tisti dve, ki sta vam najbolj všeč 😎.

Se bova odločila v naslednjih tednih, ko vam bova končno tudi zaupala za kakšne pasje pripomočke za trening sploh gre😉.