Izobraževalni sprehod in borov prelec

Izobraževalni sprehod in borov prelec

Četrtek, 11.3.2021, dan 276

Današnji sprehod s Conorjem je bil na trenutke izredno zabaven😆. Iskreno še nisem zgruntala v kašen odnosu si je moj kosmatinec s fotoaparatom. Na trenutke, imam občutek, da mu je čepenje pri miru in »poziranje« največja muka na svetu, potem pa pride situacija, ko me pozitivno preseneti. Okej…fotomodel verjetno ne bo nikoli….ampak ne morem rečt, da se tudi nama občasno kakšna fotka v nulo ne posreči😇.

Denimo v ponedeljek se je za moje pojme noro izkazal v vlogi šarmerja z vrtnico v gobcu. Če bloga slučajno še nisi prebral, ga najdeš TUKAJ.

No danes pa se je očitno prelevil v vlogo turista, na obhodu po Škocjanskem parku. Očitno je želel na vsak način izvedet koliko je globoka Velika Dolina, ki jo vsakič znova z veseljem občuduje iz t.i. razgledišča. Sej veste to je tista lepa razgledna točka o kateri pišem skoraj mesečno in je morda že kdo pomislil, da me Škocjanske jame plačujejo za promocijo. Ampak verjemite res se splača iti pogledat to razgledno točko. Mene tudi po dveh letih rednega tedenskega obiskovanja, še vedno pusti brez besed😍, ko grem mimo nje.

Žal pa so v zadnjem času sprehodi proti razgledišču vse prej kot brezskrbni in prijetni, saj obstaja možnost, da zavoljo toplih temperatur srečava žuželko, ki sodi v kategorijo tistih, za katere se v hecu kdaj vprašamo, zakaj za boga niso v preteklosti že izumrle (kot denimo poleti komarji). Govorim o gosenicah pinijevega sprevodnega prelca😨.

Borov prelec oz. pinijev sprevodni prelec
Borov prelec oz. pinijev sprevodni prelec
vir fotke: http://veterinos.com/en/pine-processionary-caterpillars-a-danger-for-pets/

Strah in trepet verjetno vseh pasjih lastnikov na Primorskem, Krasu in po nekaterih podatkih tudi v okolici Ljubljane ter Kranja. Glede nato, da je v medijih, kot na socialnih omrežjih možno praktično vsak teden zaslediti o tej žuželki vsaj eno opozorilo, verjetno ne škodi, da tudi jaz »odprem« sledečo temo…glej nikoli ne veš, morda pa se najde lastnik, ki za omenjeno nadlogo še ni slišal in bo sedaj bolj pozoren.

Skratka…kaj je tako groznega na teh gosenicah?

👉🏼 Za ljudi, sploh pa za pse so izredno nevarne, saj je njihovo telo prekrito s strupenimi dlačicami, ki povzročajo hude reakcije v obliki opeklin, alergij itd.

👉🏼 Gre bojda za enega največjih škodljivcev borov in ceder v Severni Afriki, osrednji Aziji in državah južne Evrope.  

👉🏼 Gosenice pinijevega prelca so običajno aktivne med marcem in aprilom, poznamo pa tudi gosenice hrastovega prelca, ki so aktivne malce kasneje; od maja do julija.

Iz enega mesta hranjenja na drugega se selijo po tleh in ravno slednje je izredno nevarno, če na njih naletimo z otrokom ali s psom. Po tleh se premikajo v tipičnih kolonah oz. vlakcih, vaš kosmatinec pa lahko na njih po pomoti naleti kjer koli v travi. Kot rečeno so prekrite s ožigalnimi dlačicami, ki na sluznici oz. koži psa/človeka naredijo pravo »štalo«…

Kaj narediti, če do stika pes-gosenica vseeno pride?

👉🏼Vseeno probajmo z uporabo povodca in izogibanju mest, ki so »znana« po njihovih nahajališčih stik nekako preprečiti.

👉🏼 Glede na videne fotografije na spletu, kot prebrano literaturo so simptomi, če pride pes z gosenicami v stik naravnost grozljivi, od izrazitih bolečin, do slinjenja, opeklin smrčka, jezika, otekanje slednjega, oteženo dihanje….skratka zadeva res ni hec 😢.

👉🏼 V primeru stika psa z gosenico poskusimo poškodovano mesto nemudoma sprati z vodo in ga hladiti (mesta ne drgnemo) ter TAKOJ poiskati najbližjo veterinarsko pomoč.

Skratka glede na videno in slišano kakšno »štalo« lahko takšna majhna gosenica povzroči, sem tudi sama na sprehodu s Conorjem izredno previdna. Sedaj, ko greva proti razgledišču, kjer se nahaja malce več borov, ga večkrat zapnem na povodec ali pa kot sokol skeniram okolico in bulim v tla🙄. Sej vem, morda pretiravam, pa vendar, previdnost v takšnih primerih ni nikoli odveč.

Morda še komu pride prav več informacij: