Kako pogosto tuširati psa?

Kako pogosto tuširati psa?

Sreda, 13.4.2021, dan 310

Kako pogosto tuširate svojega kosmatinca? Kopanje oz. tuširanje psa je še ena izmed tematik o kateri lahko na spletu prebereš ogromno nasprotujočih si informacij. Sploh, ko je govora o pogostosti tuširanja se lahko lastniki hitro znajdemo v temi. Eni zagovarjajo, da se psa umiva zgolj na par mesecev. Spet drugi, da ni noben problem, če se ga umiva pogosteje, denimo 1x mesečno ali še večkrat.

Sama sem Conorja nazadnje stuširala pred par meseci. Na srečo je pes v osnovi precej čist. Kar pomeni, da ni nagnjen k valanju v različnih svinjarijah, blatu ali bog ne daj kakšni mrhovini, kot je to počela od znanca psička. Posledično tudi nima nobenega neprijetnega vonja, zaradi česar bi ga morali večkrat skopati. Glede nato, da živi z nama v hiši in mu je občasno dovoljeno tudi na kavč, je bil tovrsten lepotni tretma nujno potreben.

Faktorji – kako pogosto tuširati psa

V grobem velja, da na pogostost tuširanja vašega kosmatinca vpliva kar nekaj faktorjev in sicer;

 • Živi z vami v stanovanju, hiši? Spi z vami v postelji? Ali večino časa preživi zunaj in v boksu?
 • Kakšne so kužkove navade, manire? Je razmeroma čist, ali se ob vsaki priliki najraje povalja v umazaniji, blatu itd?
 • Na tuširanje psa vplivajo tudi letni časi. Poleti psa pogosteje stuširamo, sploh če se je namakal v morju, kot denimo pozimi.
 • Kakšno dlako ima vaš kuža?
  • Psi z bolj mastno dlako (npr. jazbečarji, koker španjeli itd.) potrebujejo kopanje nekje enkrat na 2 do 4 tedne.
  • Psi s krajšo in gladko dlako, npr. rodezijski grebenar, stafford, beagel itd. potrebujejo kopanje nekje enkrat na dva meseca.
  • Psi z vodoodbojno dlako (npr. belgijski ovčarji, labradorci itd), se priporoča kopanje še redkeje na tri, morda štiri mesece.
  • Pse z izredno gosto dlako (npr. husky, chow chow, malamuti ) pa bi se naj skopalo zgolj parkrat letno. Pri slednjih je bolj pomembno, da se jih redno neguje in krtači.

Kako tuširati psa in kaj je treba pri tem paziti, sploh pa kako ga navaditi na tuširanje sem o tem že pisala podrobneje tukaj. Morda ne škodi, da nekaj stvari vseeno ponovimo.

Navajanje na tuširanje in topla oz. mlačna voda

Fino je začeti navajati na sam proces tuširanja čim prej. Pri nas se je bošček z vodo srečal precej hitro, če se ne motim smo ga imeli dober teden, ko je ugotovil, da vrtna cev ni ravno prijateljska. Kasneje sva čez dober teden ugotovila, da se najin sicer v osnovi »vodni« pes (belgijci po naravi obožujejo vodo in so izvrstni plavalci) vode vendarle ne boji, ampak mora biti topla 😆.

Glede na osnovno tempertauro psa, ki je višja od človeške (temperatura odraslega psa je med 38 in 39 stopinjami celzija), se niti ne čudim, da mu hladna voda ni najbolj odgovarjala. Kljub takrat poletnim temperaturam. Skratka, med tuširanjem psa bodite pozorni na temperaturo vode, da je prijetno topla.

Ne pozabite na priboljške in pazite na tla v banji/tušu

Če boste psa začeli na tuširanje navajati precej zgodaj, se vam kasneje lahko zgodi, da vam ne bo zameril, če boste nekega dne (kot je to uspelo danes meni) pozabili na priboljške. Na srečo me je Primož »rešil« in med šamponiranjem prinesel par peletov, da smo gospodiča lahko v miru do konca stuširali. Poleg samih priboljškov, je med tuširanjem izrednega pomena, da se pes v tušu/banji počuti sporščenega ter, da je čim bolj stabilen. V nasprotnem primeru svetujem, da na dno banje položite protidrsečo podlogo.

Moram se pohvalit, da je najin Conor med samim tuširanjem izredno priden. Vsake toliko časa ga nagradim s kakšnim peletom, načeloma pa gospodič potrpežljivo stoji in čaka, da opravim svoje😆.

Uporaba kvalitetnega šampona in pazljivo pri glavi
Conor je med tuširanjem izjemno priden.

Glede nato, da boste vašega kosmatinca tuširali v povprečju precej redko, gledano v povprečju nekje enkrat na mesec ali dva, vam polagam na srce, da prosim ne šparajte pri izbiri šampona. Če tudi stane precej več, ga boste verjetno imeli vsaj eno leto. Bolje dati več in se izogniti morebitnim alergijskim reakcijam vašega kužka, v obliki izpuščajev, zoprnega praskanja itd…

Sama sem pred meseci naletela na zanimivo znamko šampona PSH (pri nas ga dobite pri Pasji Teti), ki je bojda narejen iz kar 60 % naravnih sestavin in ni testiran na živalih. Po vrhu pa še lepo diši. Ne pozabite pasji šampon pred uporabo zmešati z vodo, saj gre za koncentrat! Jaz za mešanje uporabljam večjo plastično posodico, kamor nalijem toplo vodo in vanj stisnem šampon ter zmešam. 

Prav tako bodite pozorni, da kužka po šamponiranju temeljito splahnete in sperete ves šampon. Pri samem tuširanju bodite pozorni na predel glave (ušesa, oči), sama Conorju glavo raje umijem z mokro brisačo, ali samo z roko, saj se bojim, da bi mu vodo spravila v ušesa.

Sušenje in morebitno česanje

Če se želite izogniti generalnemu čiščenju kopalnice, vam priporočam, da si v naprej pripravite eno ali dve večji brisači, da psa takoj po tuširanju nemudoma obrišete. V nasprotnem primeru se vam bo gospodič lepo stresel in imeli boste kaj za brisat 😆. Nekateri za sušenje psov uporabljajo sušilec za lase, vendar je treba kužka na zvok seveda predhodno navaditi. Sploh pa je treba paziti, da zrak ni prevroč.

Conorjeva dlaka na srečo ni problematična in je dovolj že, če ga zgolj konkretno prebrišemo in pošljemo za urco ali dve počivat, da se posuši. Še bolje je, da se v hladnejših mesecih tuširanje psa lotimo zvečer. Torej je do naslednjega sprehoda, norenja zunaj definitivno že suh in se izognemo morebitnemu prehladu 😉.

Za na konec naj poudarim, da pri psu ni toliko pomembno tuširanje, kot je pomembna redna nega. Kamor poleg občasnega tuširanja/kopanja spada seveda redno česanje oz. krtačenje, sploh pa pregledovanje in odstranjevanje morebitnih klopov….o tej zoprni nadlogi pa drugič 😉.

Viri: