Ozadje nastanka Komplet Aktivno s psom

Ozadje nastanka Komplet Aktivno s psom

Petek, 11.6.2021, eno leto in 4 dni

Ste se kdaj spraševali o ozadju nastanka kakšnega produkta, ki ga uporabljate? Kako nastane večbarven sladoled ali kakšen drug vam najljubši pripomoček? Ko sem bila mlajša sem oboževala serijo na kanalu Discovery »How it’s made?«. Vedno me je zanimalo kako so narejeni denimo bonboni, sladoled, čokolada, in najrazličnejši ostali pripomočki itd.

Zato mi verjetno ni za zamerit, da sem bila naravnost očarana, ko sem imela pred leti možnost videt kako priznan proizvajalec montažnih hiš v Sloveniji, podjetje Lumar, le te izdeluje. Ali ko sem par let nazaj spoznala, da sladoled mogoče le ni tako »zdrav«, kot sem sprva mislila 😆. Skratka proizvoden proces mi je bil vedno zanimiv, saj me je zanimalo ozadje določenega produkta.

Ravno zato dajeva s Primožem poudarek temu, da vam brez dlake na jeziku razkrijeva, proces razvoja/izdelave naših izdelkov od totalnega začetka pa do danes. Čeprav ne gre za visoko tehnološke produkte, in naš proces proizvodnje ne jemlje tolikšnega diha, kot zgornji primeri, se v ozadju skriva kar nekaj drastičnih momentov 🤦.

Kako zaboga sta dobila idejo po Kompletu Aktivno s psom?

Zgodba je že dokaj poznana, saj jo lahko preberete tudi v opisu na spletni strani »Začetek avanture« . Dajmo tokrat še omenit nekaj manj znanih podrobnosti. In sicer preden je Conor zakorakal v najin dom sem pri takrat izbranem ponudniku pasje hrane Platinum naročila Poskusni paket – Puppy. Zraven sem dobila tudi pasjo torbico za priboljške. Še danes se spomnim, da sem bila torbice vesela, kot da bi bila zlata 😊.

Kasneje se je v praksi izkazalo, da ima slednja en kup pomanjkljivosti. Ampak okej bila je zastonj, plus bila je črne barve. Kar je bil tudi razlog, da se od nje nisem hotela ločiti. Razne pisane variante v pasjih trgovinah mi niso bile niti najmanj všeč. Iskreno… nikoli nisem razumela logike raznih izdelovalcev torbic. Očitno med seboj prav tekmujejo katera bo imela gor več barv. Ampak ok še sreča, da smo si med seboj različni…

Skratka ker se je v procesu treninga (preden smo uradno zakorakali v malo pasjo šolo) izkazalo, da omenjene torbice ni možno nikamor pripet, je Primož razvil prvo verzijo današnjega Kompleta za Aktivne s psom.

Prva prototipna verzija Kompleta Aktivno s psom
Prva prototipna verzija Kompleta Aktivno s psom
Aaa torej ta komplet…to je res vajin razvoj, to ni s Kitajske??

Vprašanje, ki ga naravnost obožujem… Če sem izredno sarkastična. Vedno znova sem presenečena, ko me kdo to vpraša. Ker prvič ne vem, ali ljudje dejansko več niso navajeni, da lahko tudi Slovenci razvijemo nekaj dobrega, ali ker je »Made in China« nekaj vsakdanjega.

Skratka, da to je vse od A-Ž najina ideja, oz. natančneje Primožova. Okej, treba je poudarit, da si je pomagal s starim vojaškim oprtnikom + različnimi vojaškimi torbicami. Da ne bi zdaj kdo mislil, da sva tudi obliko torbice in vsega pogruntala midva.  

Potem ko je Primož sestavil/zašil prvo verzijo kompleta, se je slednja zadeva v pasji mali šoli izkazala za noro praktično. Takratna verzija je sicer vsebovala dve dodatni torbici. Poleg prišite Platinum torbice in torbice za pasjo plastenko, je Primož dodal še torbico za prvo pomoč, ki sem jo uporabljala za povodec (na trening sem hodila z dvema povodcema – klasičen plus 5m, ker smo uporabljali kdaj oba), plus mini torbico, ki je bila super za ključe in kliker. Verjetno ne rabim razlagat, da sem res izgledala kot komandos 😇. Ampak iskreno, še danes se spomnim svetovnega občutka, ko sem imela med treningom vedno proste roke, vse popredalčkano in v sekundi pri roki. Med tem, ko so sošolci imeli polne roke raznih pripomočkov. Ali so nosili s seboj nahrbtnike. Pa po rokah imeli prazne posodice od skute, za hlačami imeli zataknjeno igračko itd.

Praktičnost najine ideje so opazili tudi drugi in posledično sva se odločila, da celotno zadevo razvijeva izdelava, kot se šika. Toda najprej je bilo treba najti nekoga, ki bo to vse zašil, tako kot treba.

Gospa lahko prosim samo skopirate to torbico? Misija nemogoče

V Sloveniji najti nekoga, ki ti bo zašil majico ali hlače. Simpl kot pasulj. Ampak najti nekoga, ki prvič ima mašine za šivanje tehničnega tekstila in drugič pozna pojem »molle sistem zapiranja«. Huh….to pa je skoraj misija nemogoče. Ampak sej vsega se da naučiti a ne? No ali pa tudi ne 😆

Po spletu okoliščin sva naletela na podjetje iz okolice Ljubljane, ki je zmožno šivanja tehničnega tekstila in kjer je lastniku bilu v nulo jasno kaj točno želiva. Očitno mu nisva bila dovolj zanimiva, saj naju je napotil k svoji podizvajalki šivilji iz Gorenjske.

Gospa je bila sicer super prijazna, prijetna duša od človeka, ampak čeprav sva ji skoraj narisala kaj točno želiva, je gospe sistem Molle zapiranja povzročal res grozno težav. Sprva sem bila še nekako potrpežljiva, ko pa tudi v tretji poizkus gospa ni razumela kaj točno želiva, čeprav so bila navodila »skopiraj hrbtno stran te torbice in naredi zapiranje do potankosti isto«….no potem te mine vsa dobra volja in prijaznost. Še sreča, da je z njo večinoma komuniciral Primož.

Druga povsem neuspešna verzija
Druga povsem neuspešna verzija
V tretje gre rado….

Očitno rek v tretje gre rado resnično drži. Po spletu okoliščin sva naletela na tipa, ki je zaslužen, da celotna oprema Conor’s Adventure danes izgleda kot treba. Plus, da ne govorim o njegovi podkovanosti kaj se tiče materialov, različnih komponent itd. Že ko sva prvič zakorakala v njegovo delavnico in ko sem na lastne oči videla kaj je sposoben naredit, kakšne vojaške nahrbtnike šiva, sprav nisem bila najbolj ziher ali on to resno, ali naju zajebava 😎. Gledala sem v nulo dovršen vojaški ruzak in tipa poleg naju ter si mislila, »Shit stari, vsaka čast, če znaš to naredit, pol me ne rabi skrbet za prihodnost Conor’s Adventure«. Edina stvar kaj naju je skrbela je cena, ali si ga bova uspela sploh privoščit. No tudi tukaj je bila gospodiča Fortuna na najini strani.

Glede nato, da se je tip naučil šivanja na Novi Zelandiji, kjer je šival za njihovo vojsko, mu je bilo kristalno jasno kaj želiva, kakšen material bo treba uporabiti, vrsto sukanca, sploh pa mu je bilo res v nulo jasno kaj je to Molle sistem in kako se ga zašije.

Fidlock magnetna zaponka, ki nas je postavila še stopničko višje

»Kakšno zaponko pa želita na pasu«?, naju je vprašal na koncu našega prvega sestanka, ki se je zgodil enkrat konec oktobra 2020. Niti ni počakal, da sva mu odgovorila, ko nama je že kazal, to in ono ter tretjo zaponko, pa takšen in drugačen način zapiranja.

Zdaj tisti, ki nas spremljate redno veste, da se je tukaj zgodil »aha efekt« za razvoj pasjih ovratnic, ki sploh niso bile v planu. To pa zato, ker sej pasje ovratnice in povodce dela danes že vsak. No in ko nama je pokazal magnetno zaponko, nemškega podjetja Fidlock, kjer magnet pomaga pri zapiranju in se pod pritiskom ne more odpeti. No takrat sva vedela. To je to 😎.

Več o vseh bolj podrobnih težavah z ovratnicami drugič. Danes se dajmo osredotočit še na izzive, ki so se dogajali pri razvoju Kompleta aktivno s psom.

Ko najdeš človeka, ki je tako kot ti izredno občutljiv, ko je govora o kvaliteti, sploh pa, mu je šivanje »live«, kot se sam izrazi, potem te morda, za kvaliteto svojih produktov res več ne rabi pretirano skrbeti. Vseeno je bilo do momenta, ko smo 7.4.2020 začeli s prodajo in smo mesec prej rekli, okej, to je to, to je sedaj končni izdelek, bilo še kar nekaj pretresov in tudi napačnih odločitev. Sploh iz vidika kalkulacije oz. zaslužka.

Vse se konča pri ceni oz. času izdelave in največji cenovni fail
Poklopec oz. žepek, ki se je iz kalkulacijskega vidika izkazal za precejšen strošek :)
Poklopec oz. žepek, ki se je iz kalkulacijskega vidika izkazal za precejšen strošek 🙂

Najina strategija s Primožem je bila že od vsega začetka, da sva želela slovenskemu trgu ponuditi nekaj takšnega česar pri nas še ni. Sploh iz vidika materiala. In ko je govora o kvaliteti, le ta zahteva tudi svojo ceno. Kar 90% vseh naših uporabljenih materialov je namreč primernih za uporabo v ekstremnih razmerah (npr. vojska, alpinizem). Čisto vsaka naša komponenta, pa najsi gre za D-rinko, neko plastično komponento, gurtno za ovratnico ali zgolj navaden sukanec je skrbno izbrana.

Ampak to ne pomeni, da ne delamo “failov”. Eden izmed naših večjih failov kaj sva ga naredila se je zgodil pri torbici za pasje priboljške 🤦. Tisti t.i. poklopec, ki zapira enega izmed žepkov, nama je »požrl« ogromno marže. S tipom, ki nama šiva smo namreč prepozno uskladili cene (bojda vzame precej časa, da ga naredi) in, ko je bil produkt že v fotkanju smo šele ugotovili, da je izdelava z vsem materialom precej draga. Posledično sva sicer mogla tik pred začetkom prodaje ceno torbice malce zvišat, če ne bi kot pravijo za Kitajce, midva delala za pest riža 😆.

Gratis torbica za žogico, totalen fail

Ob nakupu pasje torbice za plastenko prejmete gratis pasjo plastenko. Ob nakupu pasje torbice za priboljške prejmete gratis vrečke za kakce (spodnji žepek). »Pismo, kaj bi lahko ponudila gratis ob nakupu večnamenskega pasu?«, sva se spraševala s Primožem. Pa je padla ideja s torbico za žogico…. Aham, do trenutka ko jo je najin dobavitelj zašil in smo ugotovili, da je časovno totalno potratna izdelava 😆. Nekaj kaj je bilo v planu, da bi dajala gratis, je stalo skoraj isto kot produkt, kjer bi omenjeno zadevo dobil. Žal, zaenkrat še nisva Karitas 😎.

Zakaj niste razmišljali o telefonu?

Vprašanje, ki je poleg tistega, da je Komplet iz Kitajske najbolj pogosto. Dragi moji….verjemite na zobe smo se metali vsi trije (s tipom, ki nam šiva) in povprek ter počez iskali rešitev in odgovor na vprašanje »Kam zaboga dati telefon na pasu?«. Brez uspeha.

Hudič je, ker danes telefoni niso več velikosti Nokie 3310 in z ovitkom vred merijo nekje v povprečju 16,17 cm. Zdaj k temu dodajte še kakšen cm viška za šivanje (robljenje) in naša torbica za priboljške, ki že nasploh ni ravno med manjšimi, bi morala biti še večja. Sama, ki sem totalen navdušenec nad zadevami »Vse v enem«, verjemite ni bilo ravno prijetno pri srcu, ko sem mogla priznati poraz, da enostavno ne moremo razviti torbice, ki bi zadovoljila čisto vse potrebe 🙄.

Ampak to seveda ne pomeni, da o problemu »Kam dati telefon ne razmišljamo«. Torbica za telefon je praktično že razvita. V roku dobrega meseca dni se jo bomo natančneje lotili testirat in upam, da jo damo na trg čim prej 😎.

Prihodnost, načrti….

Generalno gledano je bil razvoj Kompleta Aktivno s psom precejšen užitek. Mogoče kdaj drugič bolj podrobno o raznih malenkosti, ki sem jih sicer tekom mojega enoletnega pisanja odkar pišem blog že omenjala. S tem mislim ogromno količino stresa, ki sva ga doživljala s Primožem ko je govora o logistiki, nabavi primernega materiala itd.

Ko danes pogledam nazaj in vidim, kakšen je bil čisto prvi pas, pa ko imam sedaj poleg sebe na mizi ono varianto od šivilje številka dve in to kaj prodajamo danes, kar kipim od ponosa. Še lepše je prebrati komentarje, mnenja, feedback ljudi, ki nam zaupajo in Komplet aktivno s psom tudi kupijo ter so z njim res zadovoljni. Če se tudi ti želiš pridružiti zadovoljnim uporabnikom, te vljudno vabim v spletno trgovino, sem.