Letni »servis« (letni pregled) Conorja

Letni »servis« (letni pregled) Conorja

Torek, 10.5.2022

Ali hodite z vašimi kužki na redni letni pregled k veterinarju🤓? Tako, kot vsako leto (običajno pred registracijo) peljemo avto na servis, menim, da verjetno ni slabo, če na redni letni »servis« peljemo tudi svojega kosmatinca.

Naš kuža nam namreč ne more povedati, če ga morda kaj boli. No, govora je o neki manjši bolečini, ali morebitnem slabem počutju oz. kakršni koli drugi (potencialni) težavi, ki se lahko najde ob pregledu krvi in blata.

Dvo letnika Conorja, na redni letni pregled nismo peljali še nikoli. Razlog? Ker so zanj obiski veterinarja totalen stres, se slednjih izogibamo kolikor je le možno. Zakaj je tako, sedaj o tem nebi govorila, tisti, ki nas spremljate redno, veste, da se lahko za to »zahvalimo« kavbojskemu odnosu pri veterinarju Elbivet in idiotskim Corona ukrepom (več o izkušnjah tukaj).

Obisk veterinarja = grozljivka

Morda razlog, za mojo direktnost in jezo. Preden smo dobili Conorja, sem od mnogo ljudi slišala 101 zgodbo o »problematičnih malinah« pri veterinarju. Ena izmed prvih stvari, ki smo jo želeli pri Conorju doseči, je bil pozitiven odnos do veterinarja. Veš ono, ko se trudiš, voziš psa na prvi, drugi pregled. Se trudiš psu omenjeno »nevarno« okolje čim bolje predstaviti. Žal pa zajebeš pri poslušanju svojega notranjega glasu, ki ti na vse pretege kriči, da »pojdi vstran od tukaj, kjer se poslužujejo res bolanih ukrepov, ki prej škodijo in koristijo«. Žal je bila škoda že zdavnaj strojena, ko smo šli drugam in od takrat naprej so obiski veterinarja nočna mora😞.

Conorju so se veterinarji celo tako zelo zamerili da mu stres predstavlja zgolj stanje v ambulanti in »igranje modela«. Že nekaj časa z enim priznanim ortopedom (ime boste izvedeli ob lansiranju oprsnice😎) razvijamo oprsnico. S Conorjem smo bili do sedaj dvakrat v njegovi ambulanti, kjer je mogel tam zgolj stati. Dotičen veterinar je super, ime res fenomenalen odnos do živali….ampak žal v našem primeru tudi to ne pomaga. Kljub temu, da Conorja pri njemu ni nikoli nič »bolelo«, bi ga pes vsakič ko smo tam, najraje raztrgal🙈.

Pustimo, da se sama ob tem počutim totalno nemočna. Ko ne veš več kaj sploh narediti, da bi »zakoreninjen strah/nesigurnost« vsaj delno omilil. In moji grozljivi občutki so tudi razlog, da sem sama, če je le možno nehala hoditi s Conorjem na razne morebitne posege oz. v tokratnem primeru letni pregled k veterinarju. Pes namreč čuti naše občutke, strah, dvom in slednje zagotovo ne pomaga pri situaciji. Vedela sem, da bo jemanje krvi za psa oz. bolj za veterinarja »misija nemogoče«.

Strah, agresija, anestezija in zdrav pes

In na žalost se nisem motila ☹. S Primožem sta bila na pregled naročena ob 17.30 in, ko ju še do 18.30 ni bilo domov sem postala precej živčna. Pošljem dragemu sms češ »Je vse kul?« in dobim čez par minut odgovor »Ja je, čakamo na izvide….Conor pa je zadet ☹«. Super sem si mislila, tako daleč smo prišli, da je treba psa anestezirat že za jemanje krvi 🤦.

Mine še dodatne pol ure, ko moja fanta končno prideta domov. Valda najprej cartat in objemat bogega Conorja, ki je videl bolj kot ne zgolj posteljo in mir. Pogledam Primoža in ga vprašam »Kaj res ni šlo drugače, mislim mi imamo resen problem…«.

»Glej niti srca ni mogel poslušat, ker je bil totalno divji, če bi lahko bi ga požrl, in smo mu dali zgolj pomirjevalo, ni dobil tako močne doze, kot takrat, ko mu je mogel zlomljen krempelj odstranit…«, mi je odgovoril in me pomiril tudi z veselo novico. »Ima pa super krvne izvide. Na izvide blata, pa je treba nekaj dni počakati, saj so jih poslali v Nemčijo«.

Ko sva se pri večerji pogovarjala o poteku celotnega pregleda, mi je še razložil, da so tudi zobje ok, srce tudi, nasploh, je pes zdrav. Izvide so v Nemčijo poslali zato, ker bojda v dotičen laboratorij pošiljajo vzorce iz vse Evrope, da so tudi izredno hitri in, da lahko izvide pričakujemo čez par dni.

Krvnih izvidov žal nismo dobili v pisni obliki, saj so imeli neke težave z tiskalnikom, vendar sva dobila fotografije. Prilagam jih spodaj.

Kaj pa izvidi blata….

No danes smo končno tudi dočakali izvide blata. Naj povem, da je bilo ravno Conorjevo blato glaven razlog, da sem se odločila za leten pregled, saj pri psu občasno opazim drisko oz. mehkejše blato. Prav tako opažamo, da je pes izredno občutljiv, če kaj »čudnega« poje (npr. na sprehodih) in ima hitro drisko. Nehote človek hitro pomisli na kakšne parazite, bakterije itd.

Ampak tudi izvidi blata so ok, vse štima, tako, da je Conor zdrav kot riba. Čeprav sem po posvetu s svojo prijateljico Majo (dr.vet.med) ugotovila, da so nam pri pregledu blata gledali zgolj bakterije in ne parazite, kaj bi definitivno bilo tudi fajn pogledat.

letni pregled

Kakor koli že, razmišljam, da damo v bližnji prihodnosti pogledati tudi tole. Prilagam še izvit blata, aja če koga zanima, vzorci so se poslali na Kliniko LABOKLIN GmbH&CoKG.

Za na konec me zanima vaše mnenje, izkušnje? Ali vozite svoje kosmatince na redne letne preglede? Morda poznate primer, da se je to že dobro obrestovalo?