Interzoo – kaj je fajn vedeti?

Interzoo – kaj je fajn vedeti?

Nedelja, 29.5.2022

Tako pa je za nama. Obisk prvega večjega….oz. bomo rekli kar največjega sejma za male živali na svetu 😆. Interzoo se vsaki dve leti odvija v Nürnbergu in če gre verjeti podatkom na njihovi spletni strani je to največji tovrstni sejem, ko je govora o industriji za male živali. Letos se je odvijal med 24 in 27. majem.

Glede nato, da smo se mi že v štartu probali pozicionirat precej profesionalno, iz vidika odnosa do stranke, kakovosti, razvoja samih produktov, sploh pa iz vidika ciljev in vizije, je bil obisk tega sejma praktično »must«.

Torej, Interzoo – kaj je fajn vedeti?

En dan je absolutno PREMALO!

Ker se pri nas v prihodnosti obetajo precejšnje spremembe (nič bat boste vse izvedeli v roku enega meseca🙃), sva s Primožem začela še malce bolj paziti kam gremo, za kako dolgo gremo, sploh pa ali se omenjena zadeva splača (finančno in časovno).

Kljub temu, da podjetje raste popolnoma nad pričakovanji in vsaki mesec konkretno presežemo cilje…Je ravno omenjena odločitev botrovala temu, da sva pri vseh poslovnih odločitev še bolj premišljena. Zato se nama je zdelo povsem dovolj, da gremo na Interzoo zgolj za en dan 🤦 . Torej en dan vožnja v Nürnberg, drugi dan sejem in tretji dan domov.

NAPAKA! Če imaš namen iti kdaj v prihodnosti na omenjen sejem, potem NUJNO pojdi vsaj za dva dni. Če pa imaš namen iskati kakšnega poslovnega partnerja, potem pa NUJNO 3 dni.

Še večje od velikega….

Kot že ime sejma pove, največji na svetu….Ja pol si verjetno lahko misliš da je to RES OGROMEN sejem. In kar hitro se lahko ušteješ pri pričakovanjih 😆 . Vsaj midva sva se. Po podatkih na njihovi spletni strani naj bi bilo letos 1354 razstavljavcev, od tega samo za kategorijo PSI/MAČKE 1053 razstavljavcev.

Interzoo
Ena izmed hal na Interzooju (foto: interzoo)

In kaj je »najboljše«… Namesto, da bi bilo za različne majhne živali ločeno, je bilo vse pomešano. Kot tudi je bilo pomešano po kategorijah (npr. hrana, oprema, igrače itd). Skratka če hočeš ali nočeš si mogel prehodit cel sejem, da si lahko kot denimo v najinem primeru pregledal vse razstavljavce z opremo.

Najin razlog za obisk sejma…?

Najin glavni razlog, zakaj sva obiskala sejem je bil »pregled konkurence«. Glede nato, da vso opremo razvijamo popolnoma sami, naju je zanimalo kaj v tujini počne konkurenca. Tekom sejma sva si zato poskusila odgovoriti na naslednja vprašanja:

  • Ali smo sploh konkurenčni tujini?
  • Kakšne materiale uporabljajo?
  • Imajo kakšen zanimiv design oprsnice?
  • Ali še kdo uporablja magnetne zaponke, morda Cobro (Austria Alpine)
  • Kako je s taktično opremo?
  • Kaj pa z opremo za vodnika, je kdo razvil podoben modularen/večnamenski pas?

Prav tako sva tekom sejma iskala morebitne partnerje za kakšne zanimive produkte (sploh za igrače).

Ugotovitve….

Prva izmed ugotovitev, s katero sva se strinjala oba s Primožem: »Če kaj nama je Interzoo res koristil pri nabijanju ega«😆. Iskreno, oba sva bila IZREDNO razočarana nad vsemi razstavljavci z opremo. Na trenutke sva imela občutek, da jih ima večina istega dobavitelja, med seboj se pa razlikujejo zgolj v odtenkih barv. Tisti (pa še teh je bilo zgolj za vzorec), ki so razstavljali opremo za delovne pse (policija, reševanje), pa so se nama iz vidika uporabe materialov »za zjokat«. Pač ovratnice/povodci, ki jih je 20let nazaj uporabljal moj dedi na nemškem ovčarju.  

Zgolj trije razstavljavci so se nama zdeli res izjemno zanimivi, eni Francozi, ki so imeli razvite izjemno zanimive tekaške oprsnice in tekaški pas. Potem ena Švicarska znamka, ki je potrdila naše ugotovitve glede prednosti uporabe cevastega poliestra pri povodcih, da slednji ne režejo v dlan. Omenjeni švicarji so bili tudi edini na celem sejmu, ki tako kot mi uporabljajo magnetno zaponko na svoji opremi.

Najbolj so naju pa fascinirali eni Bolgari, ki so delali res »stoj in glej« usnjene ovratnice in oprsnice. Mene osebno so tako zelo navdušili, da sem jih z veseljem pohvalila, češ da po ponudbi opreme definitivno konkretno izstopajo na celotnem sejmu.

Povsem druga, bolj napredna situacija se je dogajala na segmentu pasje prehrane. Slednja je predstavljala po moji oceni več kot pol vseh razstavjalcev v kategoriji psi/mačke. Iskreno se nisva imela niti časa kaj dosti poglabljati, vendar sem dobila občutek, da se na omenjenem segmentu precej dela na napredku. Tako si lahko videl, da so trenutno v pasji prehrani izredno popularni insekti (ki jih lahko že nekaj časa najdeš tudi na našem trgu – Conor jih je preiskusil že lani). Potem tudi opazila sem tudi kar precej razstavljalcev z »dry raw food« oznako…. Če bi nama čas dopuščal bi se z veseljem ustavila pri kakšni stojnici. Ampak žal…ni šlo. 🤦

Kaj pa Slovenci?

Seveda Slovence srečaš povsod, to verjetno veste, da nas je povsod polno 😉. In tudi omenjen sejem ni bil izjema. Sama sva našla dva slovenska razstavljavca. Prvi so bili Hov Hov – pasja pekarna, ki so naju fascinirali s svojo velikostjo. Vedela, sva da so slednji že prisotni v tujini, nisva pa vedela, da so prisotni praktično že po skoraj celi Evropi! Res kapo dol, lepo je videt, da se lahko tudi v pasji industriji mednarodno uspe. Mimogrede ne vem če veš so eni izmed redkih, ki se ponašajo z BIO certifikatom 😉

Potem drugi razstavljavec pa je bil Rainbow Stars. Mičkeno podjetje dveh oseb, ki me je popolnoma prevzelo z njihovo zgodbo. Prodajajo eko/bio razgradljive vrečke in v Sloveniji narejene izredno luštne nosilce za vrečke. Slednje podjetje je tipičen primer, kako te lahko »izvrstna« zgodba kupi in navduši nad podjetjem 😎.

Kje pa je kakšna fotka?

Hja… pa smo prišli k najini lekcija številka 2. Iti na takšen sejem s psom, je mini nočna mora. Čeprav Conor sprva ni bil planiran kot sopotnik v Nemčijo, sva morala slednje plane na predvečer odhoda (zaradi določenih razlogov) spremeniti.

Interzoo
Edina fotka – dobrodošlica za Conorja v hotelu

Kljub temu, da je bil hotel več kot dog friendly – pazi to! Pridemo v hotel in ko povemo, da imamo psa receptor za par minut izgine in se vrne z vrečko, kjer je bila »pasja dobrodošlica« 😍 (dve pasji konzervi). Nasploh celoten hotel je bil izjemno psov prijazen, saj se je nahajal poleg ogromnega gozda, idealnega za sprehajanje.

Sam sejem s Conorjem je bil, kot si lahko misliš izjemno naporen ter stresen. Posledično sem poleg skeniranja okolja in ogledovanja stojnic imela oči nenehno konkretno na pecljih, da se nismo preveč blizu srečali s kakšnim psom.

Conor z ljudmi nima nobenih problemov. Ko gremo v mesto in je na razdalji tudi nima problemov z nobenim psom. Ampak kombinacija notranjega prostora, ogromnooo vonjav, drugi psi (okej spet ne dosti), nagobčnika in tudi najine občasne živčnosti… Je bilo za psa precejšen izziv. Res je, da je bil posledično pri marsikaterem »štantu« glavna atrakcija, češ kako je lep in, če mu lahko dajo oni, ta in tretji priboljšek, ter pasji sladoled.

Čeprav se je po par urah sprehajanja in raziskovanja stojnic precej sprostil, definitivno tega več ne bi ponovila, no razen, če bi mogla biti primorana tako kot sedaj. Pa še to bi verjetno iskala neko alternativo. Celotna situacija s Conorjem je tudi razlog, da sem popolnoma pozabila na telefon in fotkanje😢, zaradi česar nimam ENE skupne fotke iz sejma…Prav ono…Resno?! 😢

Za konec in nasvet vsem, ki imate v prihodnje obiskat Interzoo

👉 Kot že rečeno zgoraj…na omenjen sejem je treba iti minimalno za dva polna dni. Če ne drugega tudi zato, da si lahko morda vsaj mesto Nürnbergu ogledaš, vsaj malce. Ne tako kot mi, ko razen ene ulice v centru nismo videli ničesar 🤦….

👉 Prav tako je omenjen sejem totalno »must« za vse, ki imajo fizično trgovino s pasjo opremo. Iskreno ni mi jasno zakaj na to ne bi šel. No razen, če nimaš časa. Pa iskreno, zato je TREBA IMETI čas, saj imaš kot fizičen trgovec tam res ogromno priložnosti za morebitna nova sodelovanja.

👉 Tudi, če nisi fizičen trgovec in imaš v načrtu pripeljati v Slovenijo kakšno novo opremo/pasjo hrano je omenjen sejem »must«. Verjetno nikjer na svetu na enem mestu ne najdeš toliko različnih razstavljavcev.

👉 Prav tako, če iščeš nekoga, ki bi ti zabrendiral produkt s tvojo blagovno znamko (private labeling) je to idealen kraj 😉.

👉 Aja….pa še en taki mini »nasvet«, ki mi je prišel na uho. Ker na sejmu ni dovoljena prodaja, uradno tudi ni dovoljeno deliti vzorcev (čeprav se tega večina razstavljavcev – logično 😅 ni držala), AMPAK ker ogromno razstavljavcev s seboj pripelje res OGROMNO robe, le-to po večni ne želijo vlačiti domov. Kar pomeni? Jaaa….da jo bojda v petek proti koncu razdelijo. Zdaj ali je to res ali ne, me vem….

Ampak že mi smo tako mimogrede prejeli nekaj vzorčkov himalajskega sira, ki stane pri nas okoli 10-15 €, pa nekaj žogic, pa cel kup priboljškov in celo pasji parfum (ne vem kako se je to znašlo v vrečki 😆). Tako, da je moglo biti  petek popoldne zanimivo… 😂.

.

Kakor koli že…v vseh pogledih se splača iti pogledat, mi imamo namen čez dve leti spet it. Ampak takrat pa že upam, da v malce drugačni vlogi 😎.