»PASJI MLADIČ« ŠOPING LISTA 😍

Po natančnem premisleku ste se odločili, da v vaš dom zakoraka majhna kosmata kepica. Konkretno ste se pozanimali zakaj je bolje vzeti psa z rodovnikom…oz. ker vam rodovnik ni toliko pomemben, ste se odločili, da boste nekomu raje rešili življenje in boste kužka vzeli iz zavetišča.

Conor prvi dan v novem domu

Conor prvi dan v novem domu

Ampak…

Preden pride kuža v vaš dom je treba opraviti še eno malenkost…to je tisti najboljši del, ki ga ženske naravnost obožujemo, moški pa bi se ga verjetno raje izognili in vse kupili preko spleta, v par minutah.

Govorim o pasjem šopingu 😉.

Verjetno se sedaj sprašujete…ja pa sej to ni nič težkega…je to sploh vredno omembe, oz. celega članka 😆?

Hja…iz lastnih izkušenj vam lahko povem, da za začetnika nakupovanje pasjih stvari ni ravno mačji kašelj.

Še danes se živo spomnim enkrat sredine maja 2020, ko sem s Primožem cela evforična zakorakala v Mr. Pet, z dolgim seznamom stvari v levi in z odprto galerijo na telefonu v desni roki. V nulo sem vedela kaj želim, kakšne barve itd.

Hitro je bilo konec romantike….končalo se je takoj pri prvi postavki;

🐾  Ovratnica, povodec, oprsnica – mali pes = vse barve tega sveta

Edinkrat, ko je Conor nosil oprsnico - prvič v Kopru

Edinkrat, ko je Conor nosil oprsnico – prvič v Kopru

Še danes mi logika barv v Mr.Petu in tudi drugih pasjih trgovinah ni najbolj jasna. Dobiti ovratnico za mladička v klasični črni barvi, je vsaj po najinih izkušnjah skoraj misija nemogoče. Tudi kaj se tiče same izbire le teh, ni ravno pestro, ampak ok. Ne pozabimo, da prvo ovratnico pes preraste v par tednih (Conor je dobil novo po enem mesecu), tako, da pri slednji ne pretiravajte. Midva sva jo na koncu vseeno kupila v Mr. Petu in zanj dala okoli 7 €.

Povsem drugače je z nakupom povodca. Če vprašate mene, že takoj na začetku kupite minimalno dolžino 2 m! Nujno. Midva sva kupila krajšo, dolžine 1.2 m in sva ga uporabljala zgolj 10 dni do odhoda v malo šolo, kjer so (vsaj pri nama) zahtevali minimalno dolžino 2 m. Kasneje ga nisva več nikoli uporabila in tako sva vrgla vstran 8 € (kolikor se mi zdi, da je povodec stal).

Ali kupiti mladičku na začetku tudi oprsnico?

Midva sva jo kupila, vendar sva jo uporabila parkrat, pa še to zgolj na začetku, ker je Conor precej vlekel. Marsikje lahko preberemo, da se v primeru vlečenja psa, uporaba ovratnice odsvetuje, saj le-ta izredno negativno vpliva na zdravstveno stanje vratu psa. Sama nisem strokovnjak na tem področju, bi pa morda vseeno svetovala, da se z nakupom oprsnice počaka vsaj do trenutka, ko boste imeli kužka fizično pred seboj. Midva sva oprsnico kupila v naprej in sva kupila premajhno. Nosil jo je lahko zgolj 14 dni.

🐾 Pasje igračke – ni vse luštno tudi varno

Če ste v pasjem svetu začetnik, kot sva bila midva, potem imejte pri nakupu igrač v mislih dve stvari; prvič mladički še nimajo izredno močnega ugriza in drugič, ne vedo, da igrače niso za jest. Sploh zadnja stvar je izredno pomembna pri nakupu igrač, da ne kupimo takšne, ki jo mladiček v par minutah uniči in začne nato njene dele uživat. Govorim predvsem o tistih mehkih gumijastih igračah, ki so na pogled morda simpatične in zanimive, niso pa ravno varne (piskajoče kokoši, gumijasti hamburgerji ipd.). Pred nakupom igrače imejte v mislih, da se lahko deli le-te utrgajo, kar zna biti za psa, če jih požre, izjemno nevarno. Izberite velikost igrače primerno pasmi vašega psa, da le-ta ni prevelika oz. premajhna, saj se lahko spet zgodi, da bi jo pes požrl.

Conor in frisbi

Conor in frisbi

Midva sva se po pregledu ponudbe, sploh pa cen pri prvem obisku v Mr.Petu, odločila, da bova igrače raje kupila preko spleta. Obstaja spletna stran, ki jo morate vsi novo pečeni pasji starši nujno poznati, govora je o spletni trgovini ZOOHIT. Slednja je v primerjavi z ostalimi slovenskimi spletnimi trgovinami noro ugodna. Midva sva denimo pri nakupu prvih igrač za Conorja prihranila vsaj 50 % cene v primerjavi, če bi te izdelke kupila pri nas. Naročila sva štiri različne Puppy vrvi, Puppy Kong in Puppy Kong kost ter plačala 20 € + 5 € dostavo (gratis dostava je šele nad 49 €).

Če še morda niste slišali za Kong igračo, vam svetujem, da si več preberete tukaj. Gre za izredno zanimivo, sploh kvalitetno in interaktivno igračo. Psu jo lahko mečeš, ali jo zgolj žveči, lahko pa mu jo tudi napolniš z raznimi priboljški. Če te zanima kako se je Kong pri nas izkazal v praksi, si več preberi tukaj.

Nasploh pa velja, da prilagodite izbiro igrače karakterju in nagonu vašega psa;

👉🏼 Če vaš kuža obožuje lovljenje, potem z žogico ali frizbijem ne morete zgrešiti. Ampak pazite, da z igro ne pretiravajte, sploh skoki so odsvetovani zaradi razvoja sklepov in kosti. Prilagodite igro starosti in pasmi vašega psa.

👉🏼 Če vaš pes rad žveči in grize, mu kupite igrače za žvečenje, razne vrvi ali dentalne igrače, ki masirajo dlesni in čistijo zobke. Sem spada tudi Kong igrača.

👉🏼 Če vaš kuža uživa v borbeni igri vlečenja, potem preprosto reskirajte staro brisačo ali krpo za brisanje prahu in se igrajte z njim. Ali pa mu namesto tega kupite različne igrače iz flisa. Ena izmed boljših igrač na tem področju je po nasvetu moje prijateljice kinologinje, znamka Floramicato.

Za na konec v »kategoriji igrač« še naj dodam, da tekom odraščanja nabavite vašemu kosmatincu (sploh, če imate aktivno, živo pasmo) igračo Puller. Po dosedanjih izkušnjah ena izmed boljših igrač za igro s psom, saj omogoča igranje borbene, kot igro lovljenja. Če bi še enkrat kupovala igračo za pasjega mladiča, bi bila slednja na mojem seznamu zagotovo mnogo prej, kot pa šele sedaj pri 7ih mesecih 😉.

🐾 Pasja postelja – Zoohit rules

Ena izmed pasjih stvari, ki je vsaj nama (poleg iskanja prave pasje hrane in transportnega boksa) vzela največ časa. Želela sva kupiti posteljo, ki bo zdržala kar nekaj pasjih »žvečljivih« napadov, jo bo možno sleči in oprati, bo za psa udobna in po drugi strani tudi stabilna (govorim o robovih postelje), navsezadnje pa bo tudi lepa na pogled in ne bo kazila prostora. Če še niste opazili sva s Primožem dokaj zahtevna kupca in običajno kar kupiva želiva, da je kvalitetno, obstojno in po možnosti ne pretirano drago.

Po pregledu in obisku slovenskih spletnih strani, sva se ponovno zatekla k Zoohitu (mimogrede, to je tuja spletna stran), kjer sva našla fenomenalno pasjo posteljo. In ne, to ni reklama. Tudi po pol leta, je slednja še vedno v enem kosu (skoraj nepoškodovana, zgrizen rob je spomin na dneve, ko še mali Conor ni vedel, da ne sme grizti vse povprek 😆) in glede na trenutno situacijo si upam trditi, da jo bomo imeli še kar nekaj časa, če ne celo let 😉.

Siva pasja dekica, brez katere ne gre

Siva pasja dekica, brez katere ne gre

🐾 101 dekica – Tedi oz. Pepco ali svet v malem

Poleg pasje postelje je fino imeti tudi dve, tri ali celo več flis dek. Slednje vedno pridejo prav, pa če gre zato, da z njo prekriješ pasjo posteljo in jo zaščitiš pred pasjimi zobmi, ali jo uporabiš kot podlogo v transportnem ali hišnem boksu. Zelo pride prav, če greš s psom na obisk in mu s flis deko nakažeš kje je njegov prostor itd. Izredno ugodne so v Tediju ali Pepcotu, velikost circa 100×200 stane 2€.

Verjemi, raje boste videli, da vam pes uniči deko za 2€, kot pa pasjo posteljo za 60 ali več € 😉.

 🐾 Iskanje prave posodice + podloga

Sej veste kakšne smo ženske. Vse mora biti lepo, kot iz škatlice. Ne prekičasto, ampak tudi dolgočasno ne sme biti. Primož je želel kupiti navadne rostfrei oz. inox posode. Seveda sem bila proti. Na koncu sva našla lepe z imitacijo lesa, dovolj velike pasje posode v Mr. Petu. Teden dni kasneje sem v Tediju opazila še lepše, črne z razliko, da so bile za polovico cenejše (ena posoda stane v Tediju okoli 3€, v Mr. Petu so lahko tudi do 25 €, naša je stala 6 €).

Če bi danes še enkrat kupovala pasje posodice, bi pa definitivno naročila pri slovenskem podjetju CADO. Ne vem, če ste že slišali za njih, izdelujejo namreč EMO (emajlirane) pasje posodice s čudoviti napisi, možno pa je naročiti tudi popolnoma personalizirano izvedbo 😉.

🐾 Pasja hrana

S peleti Naturavetal smo izjemno zadovoljni

S peleti Naturavetal smo izjemno zadovoljni

Sedaj pa smo tam. Poleg pasje postelje je bila izbira prave pasje hrana največji izziv. Še sreča, da sva se iskanja le tega lotila najprej po spletu, ker ko sem prišla takrat sredi maja v Mr.Pet, me je ob vsej izbiri pasje hrane skoraj kap. Običajno se svetuje, da se ob prihodu mladiča v nov dom z menjavo hrane še nekaj časa počaka. Za nekatere pse je namreč menjava okolja precej stresna in res ni potrebno, da že tako občutljiv organizem, še dodatno »mučimo« z menjavo hrane.

Šele po par tednih ali enem mesecu, se naredi počasni prehod na novo hrano. Mi smo sprva izbrali brikete Platinum, ki jih je Conor takoj vzel za svoje. Čez čas sem sama začela področje pasje prehrane še bolj raziskovati in sva kaj hitro spoznala, da so peleti Naturavetal boljša in glede na prebrano bolj optimalna izbira.

Več o tem si lahko prebereš tudi na najinem blogu, kjer lepo razložim zakaj so po najinem mnenju peleti boljši od briketov. Zadnjo besedo pri izbiri hrane pa je tako imel Conor. Glede nato, da so treningi z njim odkar smo na peletih bolj energični, smo se očitno odločili pravilno 😉.

Če bi sedaj izbirali prvo hrano za mladička bi se definitivno takoj odločili za Naturavetal 😉.

🐾 Prva pomoč – ker nikoli ne veš

Načeloma prva pomoč takoj ob prihodu kosmate kepice v vaš dom ni potrebna (vsaj upam, nesreča na žalost nikoli ne počiva 🙄). Vseeno pa vam svetujem, da le-to nabavite, ko se s kosmatincem odpravite na kakšen izlet, na morje itd.

Šampon od Pasje Tete

Šampon od Pasje Tete

Mi smo našo prvo pomoč kupili v spletni trgovini Lowing Paw, kjer pa je žal več nimajo na zalogi. Podobno sem našla pred kratkim na Amazonu. Slednja prva pomoč je na pogled na samo simpatična, ampak vsebuje bolj kot ne vse nujne stvari, ki jih ob primeru nezgode potrebujete.

Naslednja nujna zadeva, ki je po zadnji nekaj dni trajajoči driski po novem v naši pasji lekarni pa je EnteroZoo. Ne, da zgolj pomaga proti driski, bojda se ga lahko uporablja tudi za celjenje ran, od pravlja simptome prebavnih motenj itd. Več si lahko preberete tukaj. Dobi se ga tudi v navadnih lekarnah.

🐾 Pasji šampon – če tudi je tuširanje redko, naj bo kvalitetno

Podobno kot prva pomoč, tudi pasji šampon ni stvar, ki bi jo morali imeti doma takoj prvi dan, ko domov pripeljemo novega družinskega člana. No…razen, če imate »srečo« in se bo kužek povaljal v kakšnem smrdečem kupčku.

Kljub temu, da pse ne tuširamo pogosto, je izbira šampona izredno pomembna. Sama prisegam na čim bolj naravne in neagresivne šampone, ki po možnosti niso testirani na živalih. Eden izmed takšnih je tudi šampon PSH od Pasje Tete. Imate ga zelo dolgo, pa niti ni tako drag 😉.

🐾 Hišni boks in pasji transporter

O vseh prednostih, ki jih po mojem skromnem mnenju ima uporaba hišnega boksa sem že pred časom napisala obširen članek, ki ga najdete tukaj.

Lahko zgolj omenim podatek, da smo hišni boks kupili v Mr.Petu, kjer imajo občasno spletne popuste (-25% ) na vse hišne bokse. Svetujem vam, da redno spremljate njihove akcije.

Kaj pa se tiče pasjega transporterja, pa vam resnično toplo priporočam, da preberete moj drug članek, saj gre pri slednjem vseeno za varnost vašega psa in se je pametno v zadevo, preden jo kupite malce bolj poglobiti 😉.

🐾 Še nekaj dodatkov za na konec…

Za na konec k mojemu res obširnemu seznamu še naj dodam nekaj malenkosti, kjer ni toliko pomembna njihova kvaliteta in so cene v vseh trgovinah bolj kot ne iste;

👉🏼 vrečke za pasje kakce,

👉🏼 kliker za trening psa – če berete moje bloge potem veste, da slednjega res nujno priporočam, saj je trening s psom precej lažji,

👉🏼 torbica za trening – kamor boste pospravili priboljške za nagrajevanje psa med treningom

👉🏼 klešče za rezanje krempljev,

👉🏼 pasje nogavičke oz. copatki – če ne želite, da vam pes uniči parket, mi smo slednje uporabili ob obisku mojih staršev, ki imajo praktično celo hišo v parketu,

👉🏼 sredstva proti klopom in bolham – slednje lahko kupita tako v pasjih trgovinah, kot pri vašem veterinarju

👉🏼 potovalna zložljiva posodica.

Prišli smo do konca verjetno res precej obširnega pasjega nakupovalnega seznama. Zagotovo sem kaj pozabila, ampak verjetno sem v grobem zajela vse na začetku “nujne” stvari. Namen tega članka ni v pametovanju, še manj pa v promociji različnih znamk in trgovin. Želim, da veste, da sva s Primožem v zadnjih mesecih »zapravila« kar nekaj ur za iskanje različnih pasjih potrebščin in res ne vidim razloga, zakaj ne bi najine izkušnje, ugotovitve delila še s kom in mu s tem prihranila nekaj živcev, kakšen euro oziroma urco časa za brskanje po različnih spletnih straneh😉

Če vam je bil članek všeč in uporaben, prosim, delite ga še s kom. S tem boste omogočili tudi drugim, da ga lahko preberejo in izvejo kaj novega 😇.

Iskrena hvala in lep pasji pozdrav 🐾

Pija